”Vår man i Bollywood”

Filmkonst 2003

 

”...är utformad som manuset till den femtiotusenförsta hindirullen: i rollen som Den mystiske främlingen ser vi reseförfattaren och mångårige Indienfararen Zac O'Yeah. Vår man i Bollywood är på samma gång en pedagogiskt översiktlig introduktion till Bollywoodfilmens bisarra regelverk och ett drastiskt reportage från en indisk verklighet som överträffar de mest grandiosa sång- och dansnummer. Den sympatiskt lösa formen låter O'Yeah balla ur i hysteriskt roliga utsvävningar i bästa gonzo-stil - och samtidigt lägga in små pedagogiska faktarutor bredvid.”

BLM

 

Istället för en ynka biroll blev det en Filmkonstbok som är rolig att läsa och som heter Vår man i Bollywood. --- Ingen blir glad av enbart fakta. Det behövs mer för att göra en bok läsvärd: människor, miljöer, ett levande språk, sammanhang. Allt det finns i Vår man i Bollywood. --- Att han kallar sig den mystiske främlingen är ett roande grepp som ger en uppsluppen, lätt äventyrlig ton åt jakten på den indiska filmen. I den löpande texten, där främlingen drar runt och beskriver dagens situation (sin egen, filmens, landets, stadens), finns insprängda avsnitt med exempel ur filmhistorien (den indiska filmindustrin föddes 1913) och ur Bombays historia, och där famnar texten fler än de enbart filmintresserade.”

Göteborgs-Posten

 

”Som alltid när Zac är i farten är det både sakligt och underhållande. --- På köpet får man inte bara unik information om Bollywood, utan också en inträngande bild av Bombay/Mumbai, denna kosmopolitiska smältdegel där filmpublikens miljoner sover på gatorna och slumbebyggelsens sköra väggar ’tycks hållas ihop enbart tack vare de tjocka lagren av bioannonser’.”

Ystads Allehanda


 

”Det finns många sätt att skriva reportage och Zac O'Yeah har valt ett riktigt udda när han beskriver indisk filmindustri efter en reportageresa till Indien. I ett antal scener där han själv är huvudperson, kallad "den mystiske främlingen" sätter han sig i olika scenerier med olika dekorer. Han är alltså en i högsta grad närvarande reporter. Han söker roller i indiska filmer och han bjuds på oräkneliga antal glas chai på sin vindlande väg mot Bollywoods hjärta.  --- ...kunnigt och märkligt underhållande med tanke på vilket udda ämne det är. Han kan få vem som helst att bli insatt i indisk film. --- Boken kryllar av fakta samtidigt som han citerar vad en gammal filmidol sjöng - på hindi. Han citerar Salman Rushdie och Rudyard Kipling och blandar högt och lågt i en väl kryddad anrättning som definitivt doftar något indiskt.”

Gefle Dagblad

 

Full av entusiasm har han kastat sig ut i en labyrintisk irrfärd i den indiska filmvärlden, ingen lätt sak med tanke på att den är spridd över landet. --- Zac O"Yeah (som numera bor i Indien) har skrivit en skojig bok, där man på köpet bestås med pregnanta bilder av djurlivet på indiska hotellrum och interiörer av osannolik rikedom.”

Aftonbladet