”En liten bok om indisk visdom”

Tranan 1999

Ej tillgänglig

Förord till boken

 

I Indien har man sedan många tusen år samlat kunskap inom så skilda områden som matematik och astrologi, arkitektur och musikvetenskap, fonetik och plastikkirurgi, och utvecklat avancerade teorier och filosofier långt innan t ex Sverige ens var påtänkt.

Redan 500 f Kr blev grammatiska regler föremål för avhandlingar, och för 2000 år sedan fanns detaljerade föreskrifter för teater, som än idag ger värdefull information för dansare och skådespelare. Inom medicin hade man för tusentals år sedan utvecklat kirurgin så att man kunde utföra kejsarsnitt och plastikkirurgi (sistnämnda var en rent praktisk färdighet som fältskären fick när han lappade ihop krigarnas avhuggna näsor och öron).

Indiska matematiker låg långt före sina europeiska kollegor: decimalsystem, negativa tal, kvadratrötter, kubikrötter, pi räknades ut med nio decimaler, ekvationer, geometri, noll och oändligheten är begrepp och områden som indierna utforskade för att man hade praktisk nytta av kunskapen inom astrologi, arkitektur eller handeln. Och via arabiska köpmän kom sådan kunskap till Europa. Ta till exempel en så enkel sak som att räkna till tio; utan indiernas matematiker skulle vi fortfarande använt det romerska räknesystemet med bokstäver i hela Europa.

I den här lilla boken ges en glimt av det gamla Indiens visdom och idéer, och förhoppningsvis kommer ett eller annat till praktisk nytta för läsaren som planerar att resa till Indien och vill veta något handfast om tro och tankar, eller är intresserad av hur den indiska maten kryddas (redan detta fanns teorier om för tusentals år sedan) eller vad stjärnorna förutspår enligt de indiska astrologerna. Så nu är det dags att önska alla er läsare välkomna till Indien, den uråldriga kunskapens land. Bläddra och upptäck en ny värld!

 

[Här kan du läsa ett kapitel ur boken, som handlar om Den indiska matlagningens mysterier]